Welkom bij SVMN
Activiteiten
Vriend worden
Bestuur en beleid
Financieel verslag
Gastenboek

 

In mei 2022 werd de jaarrekening 2021 door het bestuur van de Stichting Vrienden Museum Noordwijk formeel vastgesteld. De jaarrekening is te vinden onder Financieel verslag.

 
Schetsen Max Liebermann
We kunnen bekendmaken dat er twee schetsen van Max Liebermann zijn toegevoegd aan de collectie. Dit dankzij een schenking van Rotary Noordwijk. Hierbij een korte introductie.

Als Max Liebermann voor het eerst in 1905 naar Noordwijk komt, is hij al 58 jaar. Wat hij zelf ook op dat moment nog niet wist, is dat hij z’n belangrijkste ontwikkeling als kunstenaar nog voor zich had. Natuurlijk, hij had als kunstenaar al een grote naam opgebouwd en was in die wereld nadrukkelijk aanwezig. Fysiek ging het niet allemaal op rolletjes. Hij had in toenemende mate last van jicht en vooral in zijn handen. Voor een schilder die veel en plein air werkt en dus zijn schilderkist en eventueel z’n doek moest meesjouwen was dat duidelijk een handicap. Natuurlijk wist hij altijd wel z’n mannetjes voor zijn karretje te spannen om zo dat probleem op te lossen. Leo Klein-Diepold verhaalt erover in brieven aan Julie Gascard, z’n latere echtgenote. Een andere oplossing is dat je kleiner en met lichter materiaal gaat werken zoals een schetsboekje en een potlood of een krijtje.

Veel van die schetsen spelen in latere atelierwerken een belangrijke rol. In die schetsen is het schrift van de kunstenaar heel goed te zien 

 

 

Badende

Krijt op papier (uit een schetsboek), 10 x 15,2 cm. De authenticiteit is bevestigd door Margreet Nouwen. De krachtige direkte lijnen en de toonvlakken die met de zijkant van de stift zijn aangebracht, zijn helder afleesbaar. Ook de hoge horizon is typerend bij deze werken en dus ook deze schets. Er zijn meerdere van dit soort schetsen.

 

op board 34.7 x 47.6 cm, Hannover Landesmuseum

 

De ontwikkeling van realisme naar impressionisme is de belangrijke kunsthistorische ontwikkeling die Liebermann in m.n. zijn Noordwijkse periode doormaakt. 

 

Viehweide hinter den Dünen (Holland)

ca 1908, krijt op papier, 12x19,3 cm. De authenticiteit is bevestigd door Margreet Nouwen. Ook in dit werk is de directe schrijfwijze in de manier van tekenen door Max Liebermann goed te zien. Ook bij deze schets is duidelijk dat het een schakel in de ontwikkelingsketen is. Vergelijk het werk wat dat betreft met Landschaft mit weidenden Kühe, 1908, pastel op papier, 12,7 x 20,3 cm en het mag duidelijk zijn dat dergelijke schetsen de opmaat voor vervolg werken zijn en derhalve qua ontwikkeling onontbeerlijk.

 

 

 

 

Op 7 maart 2020 wordt een nieuw schilderij feestelijk overhandigd aan het Museum Noordwijk. Het betreft het schilderij "Calisplein in de winter". 

 

 

 

Op 4 maart 2019 werd het jaarverslag door het bestuur van de Stichting Vrienden Museum Noordwijk formeel vastgesteld. Conform de eisen van het hebben van een ANBI-status is de vastgestelde jaarrekening gepubliceerd op deze website. 

 

Wist u dat Museum Noordwijk, gevestigd in de mooie 400 jaar oude binnenduinse hoeve op het Jan Kroonsplein, schilderijen, aardewerk en beelden van getalenteerde Noordwijkse kunstenaars tentoonstelt?

De tentoonstelling van het werk van de beeldhouwster Charlotte van Pallandt (1898-1997) trok meer dan 10.000 bezoekers!

Museum Noordwijk heeft als missie haar kerncollectie zo aan te vullen, dat het ons Noordwijkse erfgoed voor de komende generaties opbouwt, toont en beheert. En daarin toonaangevend wordt. Om dit voor elkaar te krijgen en dus regelmatig nieuwe werken aan te kunnen kopen, is de Stichting Vrienden Museum Noordwijk opgericht.

museum noordwijk en het streekmuseum veldzicht zijn onderdeel van het Genootschap Oud Noordwijk. Deze vereniging telt 2250 leden en wordt door circa 140 vrijwilligers draaiend gehouden. De operationele kosten van Museum Noordwijk worden voor tweederde gedekt door de ledenbijdragen, exploitatiebijdragen van sponsors en voor eenderde door de Gemeente Noordwijk. Om de kerncollectie aan te blijven vullen met nieuwe werken conform de missie van het Museum, zijn additionele fondsen nodig. Met uw donatie kunt ook u 'Vriend van Museum Noordwijk' worden en helpt u mee het Noordwijkse verleden te bewaren voor volgende generaties. Ook via het schenken van een kunstbijdrage helpt u ons als 'Vriend van het Museum'.

U krijgt als 'Vriend van Museum Noordwijk' vrije toegang tot het museum, persoonlijke besloten rondleidingen bij nieuwe exposities en bericht van nieuwe aankopen. 

En uiteraard melden wij u jaarlijks hoe de bijeengebrachte gelden zijn besteed.

Interesse? Neem dan contact met ons op via de secretaris van de Stichting Vrienden van Museum Noordwijk. Wij reageren zo spoedig mogelijk. 

 

 

 

 

Verder