Welkom bij SVMN
Activiteiten
Vriend worden
Bestuur en beleid
Financieel verslag
Gastenboek

 

Aankopen Stichting Vrienden Museum Noordwijk

Een overzicht van de aankopen.

  • Beeld, het geportretteerde meisje Otie van Leeuwen, van Oswald Wenckebach
  • Een deel van de aankoop van het schilderij De Vuurtoren van Noordwijk van H.F. Bieling
    (1887-1964)
  • 5 Vazen van Porceleinfabriek 'De Kroon' 
  • Vijf tekeningen van de hand van Charlotte van Pallandt (1898 - 1997)
  • Schilderij: een gezicht op de Hoofdstraat, door Jan Hillebrand Wijsmuller (Amsterdam 1855 aldaar 1925)
  • Schilderij: Het Wilhelminahofje, door Daniël Noteboom (Rotterdam 1877 - Leiden 1943)
  • Schilderij: Schelpenvisser, door Daniël Noteboom (Rotterdam 1877 - Leiden 1943)
  • Bronzenbeeld Wilhelmina van Charlotte van Pallandt
  • Een vaas van Porceleinfabriek ‘De Kroon’
  • Tegelplaat van plateelfabriek 'Zuid-Holland'
  • Tegelplaat van Porceleyne Fles

Juli 2014

Op 11 juli 2014 overhandigde de voorzitter van Stichting Vrienden Museum Noordwijk, Paul Overmars, het beeld, het geportretteerde meisje Otie van Leeuwen, van de hand van Oswald Wenckebach (zie ook hieronder) aan Museum Noordwijk. Daarbij waren burgemeester Lokker en wethouder Barnhoorn van Noordwijk, alsmede een aantal Vrienden van Museum Noordwijk, een familielid van Otie van Leeuwen, leden van de aankoopcommissie en een aantal vrijwilligers van het museum aanwezig.

 

Oktober 2013

 

23 Oktober 2013 werd het schilderij De Vuurtoren van Noordwijk, (ca. 1921-1922) van de hand van H.F. Bieling (Hillegersberg 1887-Rhoon 1964), aangekocht. Een deel van de aankoop is gefinancierd door de Stichting Vrienden.

Bieling volgde zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam. Hij was tussen 1917 en 1927 lid en mede-oprichter van De Branding uit Rotterdam, een avantgardistische groepering van kunstenaars. In die periode maakte hij veel kubistisch werk. Onderwerpen waren landschappen, rivier- en zeegezichten, stillevens en personen. Bieling maakte vele reizen, o.a. naar Corsica, Bretagne, Marokko, de VS en Rome. (bron: wikipedia)

April 2013

In april 2013 werden 5 vazen  van Porceleynfabriek 'De Kroon' te Noordwijk (1906-1910) gekocht en geschonken aan het museum. Eén vaas werd geschilderd door Johan de Vries, één door Roelof Sterken en één waarschijnlijk door Th. Leeuwendal. Voorts twee vazen gedecoreerd met een vlinder.

Porceleynfabriek 'De Kroon' (1906-1910) was een plateelfabriek van sieraardewerk in Noordwijk. Ondanks de naam heeft de fabriek nooit porselein geproduceerd.
 

Egbert Estié (1865-1910), bekend als de oprichter in 1898 van NV Plateelbakkerij Zuid-Holland in Gouda, heeft in 1906 Porceleynfabriek 'De Kroon' opgericht, samen met compagnon Carl Fortmann. De fabriek werd in Noordwijk gevestigd in de voormalige “stoomfabriek voor verduurzaamde levensmiddelen” de Anna. De benodigde financiering was deels afkomstig van Henri Breetvelt, die al eerder in Gouda voor Estié had gewerkt. Breetvelt ging in Noordwijk als ontwerper en plateelschilder aan de slag. Hier kreeg hij waarschijnlijk veel artistieke vrijheid en voldoende tijd om een goed product af te leveren. De fabriek is slechts vier jaar in bedrijf geweest en ging in 1910 failliet, evenals Estié en Fortmann.
Producten van deze fabriek zijn zeldzaam en zeer gezocht door verzamelaars. Ook musea hebben niet veel. Het
Genootschap Oud-Noordwijk bezit een belangrijke verzameling. (bron: Wikipedia) 

November 2012

Donderdag 15 november werd Museum Noordwijk verblijd met twee schitterende portretbeelden gemaakt door L.O.Wenckebach. De portretten werden overhandigd door de heer Paul Overmars voorzitter van de Stichting Vrienden Museum Noordwijk.

april 2012

Tijdens de officiële receptie ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Genootschap "Oud Noordwijk" bood de heer Willem Baalbergen namens de Stichting Vrienden Museum Noordwijk een vijftal tekeningen van Charlotte van Pallandt aan. De tekeningen en hun certificaat van echtheid werden onder luid applaus van de aanwezige gasten door de voorzitter van het genootschap in ontvangst genomen. 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

maart 2011

Tijdens een officiële bijeenkomst op woensdag 9 maart in de Oude Raadzaal van het Gemeentehuis te Noordwijk werden de schilderijen door De Stichting Vrienden van het Museum Noordwijk onder voorzitterschap van burgemeester Groen aan het museum overhandigd. De schilderijen, afkomstig uit diverse particuliere collecties zijn door de stichting gefinancierd. Het betreft drie bijzondere schilderijen van topkwaliteit met voorstellingen uit het Noordwijk van weleer: twee dorpsgezichten en een schelpenvisser.

Het eerste schilderij, een gezicht op de Hoofdstraat, door Jan Hillebrand Wijsmuller (Amsterdam 1855 - 1925) met de Hervormde Kapel op de achtergrond geeft een fraai beeld van de straat zoals deze er rond 1900 uitzag. Als representant van de late Haagse School koos Wijsmuller in zijn schilderij voor een lage horizon waarbij hij de wolkenpartij en het zonlicht vrij spel geeft. Het licht weerkaatst op de witgepleisterde muren van de huisjes. Enkele figuren en wat kippen op de voorgrond stofferen het geheel. In de huisjes brandt de kachel, een rookpluim stijgt op. De in Amsterdam woonachtige Wijsmuller verbleef dikwijls in Noordwijk, waar hij inspiratie vond voor zijn werk. Het 'pittoreske' dorpje met zijn straatjes, buurtjes en de zee lokte meer kunstenaars naar de kust. Samen met de schilder Ludolf Berkemeier, die in de Hoofdstraat tegenover de kapel woonde, trok Wijsmuller eropuit om deze thema's te tekenen en later in het atelier op doek uit te werken. Ook voor dit schilderij heeft Wijsmuller gebruik gemaakt van tekeningen waarvan er enkele aanwezig zijn in de collectie van de gemeente Noordwijk, het museum en in particuliere collecties. Recent heeft het Museum Noordwijk al een andere voorstelling van de Hoofdstraat van Wijsmuller in bruikleen gekregen, zonder kapel en richting het oosten. Het beeld van de Hoofdstraat is met beide werken compleet geworden. 

Het tweede schilderij, het Wilhelminahofje, door Daniël Noteboom (Rotterdam 1877 - Leiden 1943), kwam in september 2010 tijdens de taxatiedag in Museum Noordwijk boven tafel. Een bijzonder werk binnen het oeuvre van de kunstenaar en een unieke voorstelling voor Noordwijk. Het is zeer waarschijnlijk in opdracht geschilderd. Noteboom koos in tegenstelling tot Wijsmuller niet voor het kunstenaarsleven in de grote stad. Vanaf 1910 tot zijn dood verbleef hij in Noordwijk en legde zich dientengevolge toe op wat hij in zijn directe omgeving zag en aldaar snel en niet te duur kon verkopen. Schelpenvissers deden het goed en daarvan zijn er in Noordwijk dan ook heel wat aanwezig. Daarnaast lukte het Noteboom af en toe een opdracht te bemachtigen. Noteboom pakte groots uit als hij een opdracht kreeg. Dat zien we bijvoorbeeld goed in het Wilhelminahofje, dat met veel aandacht voor detail en lichtval is geschilderd.

Het derde schilderij, een schelpenvisser, eveneens van Daniël Noteboom.
Het schilderij van de schelpenvisser wordt door deskundigen als een van zijn beste werken beschouwd. De schelpenvisser poseert middenin het beeld, het portretmatig karakter, de detaillering van paard en kar en de uitgewerkte achtergrond met een tweede schelpenkar en een bootje voor toeristische uitstapjes doet ook hier een opdracht vermoeden.
Met de helderblauwe lucht, de zee en het opspattende water een 'plaatje' om te zien.

augustus 2010

Het Genootschap Oud Noordwijk heeft een bronzen beeld, Wilhelmina, gemaakt door beeldhouwster Charlotte van Pallandt, aangekocht. Dankzij een substantiële bijdrage van de Stichting Vrienden van Museum Noordwijk en een mooie gift van de Stichting MOBO Foundation voor het 25 jarige jubileum van de Hotels van Oranje, heeft het Museum hiermee een belangrijke uitbreiding van de kunstcollectie gerealiseerd.

december 2008

In december 2008 is een siervaas van Porceleynfabriek 'De Kroon' geschonken door de Vrienden. De vaas is beschilderd door de bekende plateelschilder Henri Breetvelt, met een voorstelling van een steenarend; er werd er slechts één van gemaakt. De vaas vormt dan ook een zeer waardevolle aanvulling op de bestaande plateelcollectie van het museum.

juli 2007

In juli 2007 is een tegelplaat van de Plateelfabriek 'Zuid-Holland' aangekocht, de haringspeetster, naar een schilderij van Bernardus Johannes Blommers

 november 2007

November 2007 kwam het museum via de Vrienden in het bezit van een tegelplateau, kudde schapen met herder, gemaakt bij de Porceleyne Fles. Het werd geschilderd door Leon Senf naar een schilderij van Anton Mauve.

Leonardus Johannes (Leon) Senf (Delft, 11 maart 1860Alkmaar, 3 september 1940) was een Nederlands plateelschilder en ontwerper, werkzaam bij De Porceleyne Fles in Delft. Hij heeft meerdere jaren in Noordwijk gewoond.

 

Hij had een belangrijk aandeel in de ontwikkeling van het "Nieuw Delfts". Hij was naast ontwerper en schilder van sieraardewerk en tegeltableaus ook maker van bouwaardewerk, onder andere voor het Vredespaleis in Den Haag, in het Stadhuis van Rotterdam, Schouwburg in Haarlem. In zijn vrije tijd heeft hij veel getekend, geschilderd, geëtst. Een deel van zijn "vrije werk" en van zijn creaties bij De Porceleyne Fles waren van april tot september 2008 te zien op een tentoonstelling in Museum Noordwijk. (bron: Wikipedia) 

 

 

 

Terug